Okap kuchenny potrzebny od zaraz
302275042.jpg
Dołączył/a: 2010-01-19
Dodano: 2010-01-19 15:59:24
Dodaj do cytowania
Witam!
Właśnie kupiłam mieszkanie w bloku, praktycznie cały sprzęt do kuchni mam już wybrany, oprócz okapu i lodówki....

Na rynku jest ogromny wybór sprzętu i ciężko jest się na coś konkretnego zdecydować, jeśli chodzi o lodówkę to chciałabym przeznaczyć na jej zakup około 2500 zł musi być w kolorze inox, mieć zamrażalnik 3 komorowy na dole, oraz wysokość około 160 cm

Co do okapu to na pewno przyścienny o szerokości 60 cm, z tego zdołałam się zorientować to nie mogę go podłączyć do kratki wentylacyjnej (mam tylko jedną).

Bardzo proszę o sugestie w kierunku jakich marek się skłaniać, będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Dołączył/a: 2010-01-11
Dodano: 2010-01-20 10:32:59
Dodaj do cytowania
Jeśli chcesz kupic dobry sprzęt do kuchni mogę ci polecić sklep moderni.pl mają tam zarówno pralki, lodówki, ale też okapy;) I to w bardzo atrakcyjnych cenach;) jeśli chodzi o markę to myślę, że jedną z lepszych jest firma elektrolux
Dołączył/a: 2009-11-03
Dodano: 2010-01-20 10:43:11
Dodaj do cytowania
W kwestii marki jaką powinnaś wybrać ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć bo jest wiele opinii na temat każdej marki. I jeszcze pytanie czy nie chcesz mieć całego sprzętu agd w kuchni jednej firmy, bo jeśli tak to zwracaj uwagę na taki sprzęt, której firmy już masz np. kuchenkę.
Bardzo dobrą firmą jest na pewno bosh i moim zdaniem możesz na tą firmę zwracać uwagę. W wyborze okapu Ci nie pomogę ale co do lodówki to popatrz sobie na przykład na taką: http://www.1komp.pl/produkt-13-182-631-40180,lodowki_chlodziarko_zamrazarka_bosch_kgv_39y40.htm  Spełnia wszystkie Twoje oczekiwania, chyba poza wysokością, bo ma ona 2 metry więc nie wiem czy Ci się zmieści tam gdzie chcesz ją ustawić.
Jeszcze taka: http://www.1komp.pl/produkt-13-182-640-40178,lodowki_chlodziarko_zamrazarka_whirlpool_wbe_3323_nfx.htm  Whirlpool też robi dobry sprzęt i jest tańsza więc zostanie Ci trochę pieniędzy w portfelu :)
363385366.jpg
Dołączył/a: 2009-10-17
Dodano: 2010-01-20 12:10:31
Dodaj do cytowania
Czołem!

decyzję o zakupie konkretnego okapu determinuje wiele czynników a pierwszym z brzegu jest choćby styl kuchni. Nie warto więc zadawać tak ogólnego pytania jak "jaki okap" - przejrzyj ofertę producentów i zdecyduj sama - wszystko jest w sieci.

Co do "kratki". Jeśli jesteś na etapie remontu/wykończenia kuchni po prostu zleć wykucie dodatkowego otworu do okapu pod lub nad istniejąca kratką. Wyciąg podłączony do komina to zdecydowanie lepsza forma wentylacji niż pochłaniacz a wykucie dodatkowego otworu to chwila pracy.

Okap, który polecam znajdziesz TU

Pozdrowienia!
Piotrek
Ministerstwo Kuchni
Okap SAMSUNGA, z którego korzystam i ZDECYDOWANIE POLECAM!
Okap SAMSUNGA, z którego korzystam i ZDECYDOWANIE POLECAM!
-----------------------------
www.ministerstwokuchni.pl

projektowanie i produkcja mebli na wymiar
mobile: 510.594.593
302275042.jpg
Dodano: 2010-01-21 16:57:42
Dodaj do cytowania
Witam!
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Kuchnia będzie w stylu nowoczesnym - to i taki też musi być sprzęt. Nie chcę okapu z szybą, wolę bez - wydaje mi się że taki jest łatwiejszy do utrzymania w czystości. Poszperałam trochę w necie i znalazłam bardzo fajny okap Magneri 60.4 MAX http://www.tylkomarkowe.pl/produkt-globalo-magneri-60-4-max-27469.html?PHPSESSID=569be8dce205165a0246cf4603d22720 parametry są bardzo interesujące i pod względem wizualnym bardzo by pasował do mojej kuchni. Czy ktoś z was miał styczność z okapami marki globalo?
Na youtube znalazłam filmiki o tym okapie http://www.youtube.com/user/MrPierogimonster

Pozdrawiam!
1668904486.jpg
Dołączył/a: 2010-01-21
Dodano: 2010-01-21 17:32:25
Dodaj do cytowania
Witaj Kaliope

uważnie przeglądnąłem ten wątek gdyż kiedyś też poszukiwałem okapu kuchennego i mało konkretnych odpowiedzi wówczas uzyskałem,

w sumie w internecie opisuje się bardzo dużo o AGD ale bardzo mało o okapach :-( nie wiem dlaczego tak jest, czy okap jest mniej ważny niż np. lodówka?

Jeżeli chodzi o Twój dylemat to moim zdaniem powinnaś się skupić przy wyborze okapu wyłącznie w pierwszej kolejności na głośności, lub inaczej, na cichej pracy okapu,

Miałem kiedyś do czynienia z muzyką i wartości powyżej 50 dB męczą ucho :-(

Wybieraj tak aby okap na tych niższych biegach nie przekraczał tej wartości i wszystko będzie ok,

Nie wiesz ile ten Magneri ma, jaką on ma głośność?
Energooszczędne ogrzewanie słoneczne - solary i baterie fotowoltaiczne
- dostępne w Rotero.pl.
http://sklep.rotero.pl/kolektory_sloneczne.html
363385366.jpg
Dołączył/a: 2009-10-17
Dodano: 2010-01-21 21:13:14
Dodaj do cytowania
Napisał/a: Kaliope @ 2010-01-21 16:57Witam!
Nie chcę okapu z szybą, wolę bez - wydaje mi się że taki jest łatwiejszy do utrzymania w czystości.

Kaliope,

szkło jest znacznie łatwiejsze w utrzymaniu niż metal - szczególnie szczotkowany.

Pozdrowienia!
Piotrek
Ministerstwo Kuchni
-----------------------------
www.ministerstwokuchni.pl

projektowanie i produkcja mebli na wymiar
mobile: 510.594.593
302275042.jpg
Dodano: 2010-01-31 13:55:33
Dodaj do cytowania
Napisał/a: mr_gong @ 2010-01-21 17:32Witaj Kaliope

uważnie przeglądnąłem ten wątek gdyż kiedyś też poszukiwałem okapu kuchennego i mało konkretnych odpowiedzi wówczas uzyskałem,

w sumie w internecie opisuje się bardzo dużo o AGD ale bardzo mało o okapach :-( nie wiem dlaczego tak jest, czy okap jest mniej ważny niż np. lodówka?

Jeżeli chodzi o Twój dylemat to moim zdaniem powinnaś się skupić przy wyborze okapu wyłącznie w pierwszej kolejności na głośności, lub inaczej, na cichej pracy okapu,

Miałem kiedyś do czynienia z muzyką i wartości powyżej 50 dB męczą ucho :-(

Wybieraj tak aby okap na tych niższych biegach nie przekraczał tej wartości i wszystko będzie ok,

Nie wiesz ile ten Magneri ma, jaką on ma głośność?

Sprawdziłam, na pierwszym biegu ma 38dB a na czwartym 59 dB to chyba nie jest zbyt dużo, jeśli ma wydajność 820 - porównywałam go w necie do innych i bardzo korzystnie wypadł.

Akurat tak się złożyło że byłam w podróży służbowej w Bydgoszczy - a wcześniej zauważyłam, że producent umieścił na swojej stronie listę firm w których jest wyeksponowany - zadzwoniłam do jednego z nich i umówiłam się na spotkanie. I uwierzcie mi ten okap naprawdę super ciągnie - na 3 biegu utrzymał blachę z piekarnika (tak jak w tym filmiku na youtubie)- coś niesamowitego a przy tym jest cichy i to mnie przekonało! Pięknie się prezentował, ładnie wykonany. Nic dodać nic ująć  smile
Już go nawet kupiłam evilgrin jak tylko go otrzymam i mąż zamontuje to podzielę się wrażeniami.
509345381.jpg
Dołączył/a: 2010-02-06
Dodano: 2010-02-06 11:20:24
Dodaj do cytowania
Witaj Kaliope,
Również posiadam okap marki GLOBALO, kupiłem go w internecie http://www.sklep.meble.pl/p11509,tenerio-90-4-max.html
Zgadzam się z Minister Kuchni że szybę łatwiej wyczyścić, w przypadku mojego okapu można ją nawet bardzo łatwo odkręcić, umyć i zakręcić z powrotem.
Do czyszczenia samego inoxu polecam:
http://www.okapykuchenne.pl/spray_berner-p10.html

Kaliope
Piszesz że jesteś przed  montażem okapu - mam dla Ciebie cenną uwagę. Człowiek uczy się na błędach, ale nie musi tego robić na swoich może to zrobić na czyichś. Gdy Twój maż będzie montował okap to niech przeczyta instrukcję montażu, ja wiem że montaż jest bardzo łatwy i  nikt z reguły nie czyta tej instrukcji i właśnie mi umknęła przydatna informacja ABY NIE ZDEJMOWAĆ FOLII OCHRONNEJ Z OKAPU PRZED MONTAŻEM TYLKO PO.

O co chodzi?? Okap jest fabrycznie oklejony folia ochronną którą zdjąłem przed montażem. No i w czasie montażu podczas zakładania komina trochę go przerysowałem. Choć jest to boku i nie widać tego to i tak dostałem od żony po głowie :)

Więc uczul na to męża

Pozdrawiam
Edytowany 1 razy (Ostatnio: 2010-02-06 11:21:47).
Pozdrawiam
302275042.jpg
Dodano: 2010-02-06 12:18:12
Dodaj do cytowania
Dziękuję Gwarek za cenne uwagi :) na pewno uczulę męża aby dokładnie przeczytał instrukcję montażu nie chcę mieć porysowanego okapu... niestety mój okap jeszcze nie wisi  unhappy  - małżonek wyjechał w delegację i okap czeka aż powróci - nie mogę się doczekać kiedy będę mogła go przetestować.

Jeśli chodzi o ten środek do czyszczenia stali - to jak? sprawdza się? Jest tyle preparatów na rynku że trudno wybrać coś sensownego.
509345381.jpg
Dodano: 2010-02-06 15:39:29
Dodaj do cytowania
Kaliope,

Ja używam kilka różnych środków firmy Berner. Wszystkie kupuję w sklepie internetowym www.okapykuchenne.pl - tam je znalazłem.

Zanim jeszcze miałem okap to używałem środka:

http://www.okapykuchenne.pl/spray_berner_wonderclean-p33122.html - do nabłyszczania samochodu, świetny efekt - możesz kupić mężowi, na pewno będzie zadowolony.

http://www.okapykuchenne.pl/spray_berner_active-p33602.html - do mycia szyb, rewelacja !!!

i teraz do czyszczenia okapu i wszystkich innych sprzętów z inox'u jak piekarnik lodówka używam:

http://www.okapykuchenne.pl/spray_berner-p10.html - nie dość że świetnie czyści to jeszcze pozostawią taką powłokę że gdy sprzęt się np zakurzy lub będą odciski palców wystarczy przetrzeć już bez spryskiwania. Dlatego preparat wystarcza na bardzo długo, wiem że cena nie jest niska ale swój mam już od roku.

Muszę Cię jeszcze przestrzec przed używaniem Cif-u do czyszczenia inoxu, środek kompletnie się do tego nie nadaje.
Na piekarniku pozostały mi po nim plamy i odbarwienia
Pozdrawiam
Pozdrawiam
302275042.jpg
Dodano: 2010-02-08 12:44:42
Dodaj do cytowania
Dzięki za dobre rady, jeszcze dzisiaj kupię sobie ten środek do czyszczenia stali, skoro mówisz że jest taki dobry to z chęcią go wypróbuję smile
Jutro będę miała zamontowany okap :)
509345381.jpg
Dodano: 2010-02-10 22:12:59
Dodaj do cytowania
Witaj Kaliope

Ciekaw jestem czy jesteś już po montażu okapu ? Jak poszło mężowi?

Odnośnie okapu który wybrałaś znalazłem jeszcze jeden fajny filmik na youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=h4w8TOpS1s8

Może przetestujesz to na swoim okapie i napiszesz czy tak jest w rzeczywistości
Pozdrawiam
302275042.jpg
Dodano: 2010-02-11 17:06:16
Dodaj do cytowania
Moje cudeńko już wisi happy mąż spisał się znakomicie, okap zamontowany w całości bez żadnych zarysowań - folię zdjęliśmy na samym końcu :)
A teraz moje wrażenia.
Po pierwsze: rewelacyjnie się prezentuje
Po drugie: nie sądziłam, że tak będzie wciągał te opary - postanowiliśmy usmażyć rybkę z frytami, a tam wiadomo tłuszcz smród, a mój okapik spisał się na medal :)
Po trzecie: na tym nie poprzestaliśmy testów i postanowiliśmy sprawdzić jak to jest z tą blachą :)
To nie wiarygodne ale bez problemu utrzymał na 4,3 dopiero na 2 puścił. Super!!!
Jestem bardzo zadowolona i polecam wszystkim !!!!!!!!!!!!!!!
198120969.gif
Dołączył/a: 2010-02-11
Dodano: 2010-02-11 21:01:44
Dodaj do cytowania
Witam wszystkich i proszę o pomoc!!!!

Stoję przed wyborem okapu kuchennego. Zanim nie zaczęłam szukać nie zdawałam sobie sprawy, że tyle tego jest. Dla mnie okap to okap. Taki tradycyjny swoim wyglądem przypominający trapez. . Ale są jakieś skośne, z szybą, bez szyby, normalnie szok. Czy ,macie już jakieś doświadczenie z tymi nowoczesnymi okapami. Szczerze mówiąc bardzo mi się spodobał okap skośny, ale czy będzie on naprawdę coś wciągał. Mam już nawet wybrany model BOMERO 90 CAPPINI, czy może ktoś już taki użytkuje?
Będę wdzięczna za wasze spostrzeżenia.
www.sklep.rotero.pl - sklep z zabawkami solarnymi i kolektorami
do góry
Wszystkie nowości w Twojej poczcie. Chcesz wiedzieć wszystko o aktualnych nowościach, promocjach - zapisz się do bezpłatnego newslettera.
Współpraca targowa: